Eberhard & Co.: De synergie van een rijke historie en een innoverende mentaliteit

Het is niet elk merk gegeven een geschiedenis op te bouwen die bestaat uit herkenbare, karaktervolle modellen die door horlogeverzamelaars en connaisseurs al decennia in de harten gesloten worden. Toch is Eberhard & Co. een van de merken die daarin geslaagd zijn. Dit begon in 1887, toen Georges Eberhard de fundering van het merk neerzette door zijn eigen werkplaats op te richten in het Zwitserse La-Chaux-de-Fonds. Zeker toen al was het merk niet zonder concurrentie, maar Eberhard & Co. wist zich te onderscheiden door te focussen op nieuwe ontwikkelingen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het merk het polshorloge als een van de eerste omarmde en zich vooral richtte op de ontwikkeling van chronografen. Evenmin verwonderlijk is dat het merk vooraan stond bij de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van chronografen, van de introductie van de urenteller tot aan de eerste polshorloges met een rattrapante-functie.

Hoewel dit op zichzelf al bijzonder is, zijn de ontwikkelingen bij Eberhard & Co. door de jaren heen ook heel con­sistent. Waar veel merken behoorlijke ups en downs hebben ten aanzien van zowel hun technische als hun design-ontwikkeling weet Eberhard in eigenlijk elke periode zijn draai te vinden. Het doet dat met ontwerpen die vaak redelijk ingetogen zijn, maar vol details zitten die het horloge een duidelijk karakter meegeven. In 1950 bijvoorbeeld lanceerde het merk de Extra-Fort, een chronograaf die functionaliteit met elegantie verbindt. Juist door die twee ingrediënten is dit horloge ook vandaag de dag nog in de collectie van Eberhard & Co. te vinden.

In een wereld waar trends elkaar steeds sneller opvolgen, is het opvallend dat Eberhard & Co. juist in staat is vaak decennialang succes te hebben met een model. In 1992 vierde het merk de honderdste geboortedag van race-legende Tazio Giorgio Nuvolari met een bijzondere chronograaf. In zeer korte tijd wist dit model veel liefhebbers voor zich te winnen en inmiddels is het model niet meer weg te denken bij Eberhard & Co. Het model is in verschillende uitvoeringen dan ook nog steeds verkrijgbaar, zoals de nieuwe Nuvolari Legend. Bijzonder aan dit horloge is dat de chronograaftellers niet horizontaal geplaatst zijn maar verticaal, wat zeker bijdraagt aan zijn karakter. Ze worden op de wijzerplaat doorkruist door een bijzondere tachymeterschaal, die als een slakkenhuis rond de wijzers cirkelt. Deze schaalverdeling gebruikte Eberhard & Co. al in de jaren dertig en ze maakt het mogelijk niet alleen hoge snelheden af te lezen, maar ook lagere, waarbij de secondewijzer van de chronograaf meer dan één keer de wijzerplaat rond moet. Hoewel de Nuvolari Legend ook verkrijgbaar is met een leren band, is de stalen band zeker zo bijzonder, aangezien deze bijna hetzelfde is als de band van het model uit de jaren negentig. Maar hij heeft zeker niet aan aantrekkingskracht ingeboet.

Als geen ander is Eberhard & Co. in staat het verleden in ere te houden, maar het vergeet daarbij ook niet te blijven innoveren en daarbij rekening te houden met de eisen van de moderne consument. In 2001 introduceerde het merk de Chrono-4, een revolutionaire chronograaf waarbij zowel de uren- en minutentellers voor de chronograaf, als de kleine wijzerplaat voor de secondewijzer en die voor de 24 uursaanduiding in een rechte lijn zijn geplaatst. Het leverde Eberhard & Co. wederom een horloge op dat meteen in de rijen van de klassiekers werd opgenomen.

Maar het is niet alleen het meten van snelheid waarbij Eberhard & Co. zich thuisvoelt. Met de Scafograf heeft het ook een serieus duikhorloge in de collectie, dat zowel onder als boven water zijn waarde bewijst. Dit vond ook de jury van de prestigieuze Grand Prix d’Horlogerie de Genève, die in 2016 de Scafograf 300 de felbegeerde prijs voor beste sporthorloge toekende. Inmiddels heeft Eberhard & Co. ook een versie met tweede tijdzone van de Scafograf geïntroduceerd, wat maar weer eens laat zien dat het merk ondanks een rijke geschiedenis met veel successen niet op zijn lauweren rust, maar die meer als een inspiratie ziet voor de toekomst.

Bekijk alle horloges

*****

Inschrijven voor onze nieuwsbrief: